Runderschenkel in bier

In het vleespakket zit ook schenkel. Een beetje op de achtergrond geraakt stukje topvlees. Natuurlijk heerlijk als basis voor bouillon. Schenkel kan ook op een hele andere manier gebruikt worden. Het is namelijk verrukkelijk om schenkel te stoven. Samen met wat groenten is het een stoofpotje waarmee je eindeloos kan variëren. Dit is het recept dat gebruikt is voor Boer Kolff.

Ingrediënten:
4 runderschenkels
500 ml runderbouillon
300 ml (bok)bier = Woerkumer Abdij Bruin
8 trostomaten, in kwarten
5 teentjes knoflook, fijngesneden
3 rode uien, gesneden
3 eetlepels tomatenpuree
6 takjes rozemarijn
2 blaadjes laurier
Olijfolie
Peper en zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit vier eetlepels olijfolie in een grote ovenvaste pan en braad de schenkels rondom mooi bruin.
  2. Haal de schenkels uit de pan en houd ze warm. Bak de ui en knoflook tot de uien zacht zijn en roer dan de tomatenpuree erdoor. Laat dit 2 minuten meebakken en blus dan alles af met het bier.
  3. Leg de schenkels terug in de pan en breng het vocht aan de kook. Giet de bouillon erbij, wacht tot het vocht weer kookt en voeg de rozemarijn, laurier, tomaten en peper en zout naar smaak toe.
  4. Zet de pan met de deksel erop in de oven of slowcooker. Haal na 2,5 uur de deksel eraf laat het vlees nog een half uur door stoven. Keer het regelmatig om. Serveer de schenkels en schep de saus erover.